Den 4 juli var det världsdag en för fängslade delfiner – en dag att minnas alla de delfiner som dött på Sveriges enda delfinarium, Kolmården.

Delfiner är underbara djur som är intelligenta och underhållande. Så underhållande att vi utnyttjar dem som clowner på delfinarier.

Från fångst till död lider delfinerna på delfinarier. När man fångar delfiner i havet omringas de av båtar och jagas in mot stranden och när de når grunt vatten är de så pass utmattade att de inte orkar fly. De fångas då i nät och dras ombord på båtar.

Några dör alltid av chocken av att bli infångade, andra får in vatten i lungorna genom blåshålen och dör senare av lunginflammation.

De delfiner som överlever fångsten och resan hamnar på delfinarier runt om i världen.

Delfiner i frihet kan bli upp till 40 år gamla, men i fångenskap överlever de sällan sina tonår. Delfiner i fångenskap dör ofta av lunginflammation, magsår och andra stressrelaterade sjukdomar.

Enligt flera före detta delfintränare är det inte ovanligt att delfiner i fångenskap tar livet av sig. Man kan inte jämföra en klorerad betongbassäng med havet.

På Sveriges enda delfinarium, Kolmården, har minst 60 delfiner dött sedan de öppnade och många fler kommer att dö om vi inte gör något.

Det sägs att djurparker och delfinarier är ett sätt att lära människor mer om djur. Men vad lär vi oss av att titta på uppträdande djur i fångenskap?

Vad vi framförallt lär oss är att acceptera fångst, utnyttjande och förlöjligande av vilda djur.

Enklast protesterar man mot detta genom att inte besöka Kolmårdens delfinarium.

Artikel av Daniel Rolke

Annonser